Неділя, 19.05.2024, 07:42
Вітаю Вас Гість | RSS

Ігнатпільський ліцей Овруцької міської ради

Меню сайту
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть дизайн сайту:
Всього відповідей: 56
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


13:58
9 листопада – День української писемності та мови

9 листопада – День української писемності та мови



Мова – державна перлина,

Нею завжди дорожіть…

Без мови немає країни-

Мову, як матір, любіть.

  Це свято одне з наймолодших свят, яке було встановлено 1997 року Президентом України Л.Кучмою. В указі було зазначено: « Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця».

  Хто ж такий Нестор Літописець?

  Нестор Літописець – видатний український письменник, літописець, автор і упорядник « Повісті минулих літ», збирач відомостей про походження Києва, його засновників, оповідач про події, що відбувалися на його очах.

  А ЯК ЖЕ ВИНИКЛА НАША ПИСЕМНІСТЬ?

  Понад тисячу років тому їх створив болгарський священик , учений і просвітитель Кирило разом зі своїм братом Мефодієм. Для створення букв вони скористалися візантійським алфавітом. Своє письмо назвали глаголицею. У глаголиці позначки були дивно закручені, нагадували ієрогліфи, якими писати було нелегко. Довелося Кирилу придумати інші значки. У новій абетці  позначки прості й зручні, пишуться швидко. Назвали її кирилицею.

  Кирилиця складається з 43 букв, у її основі лежить грецький алфавіт. Глаголиця мала 38 букв, і дуже відрізнялась від кирилиці. Деякий час кирилиця і глаголиця існували одночасно. Пізніше почали користуватися лише кирилицею. Так виникла писемність.

    А правовий статут української мови сьогодні визначає Конституція України. У статті 10 записано:

« Державною мовою в Україні є українська мова».

  Зараз наша мова оживає . В дитячих садочках, школах, навчальних закладах, на телеекранах, на рівні державного спілкування. В милозвучної, калинової є майбутнє, адже вона народжується не просто з вуст народу, а з глибини його серця і душі. Обов’язок кожного з нас – турбуватися про її долю , удосконалювати і збагачувати українську мову.

  І ось у нашій школі саме в цей чудовий день відбувся конкурс юних декламаторів у двох номінаціях: «Поезії про мову» та « Гуморески про мову». Учасниками були учні 5 -10 класів.

Переможцями у номінації « Поезії про мову» стали:

І місце Ренкас Тетяна Валентинівна, учениця 10 класу. ІІ місце Павленко Дарина Валеріївна , учениця 6 класу, ІІІ місце Антонюк Антон Ігорович, учень 8 класу.

Переможцями у номінації « Гуморески про мову» стали:

І місце Шелест Ігор Андрійович, учень 8 класу, ІІ місце Товкач Максим Олександрович, учень 9 класу, ІІІ місце Лозко Олександр Вікторович, учень 10 класу





Автор вчитель мови Павленко Н.В.

Технічна підтримка Гулак Ю.В.

Переглядів: 575 | Додав: Windows-xp | Теги: Технічна підтримка Гулак Ю.В. 9 лис | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 IGKrwCxGN  
0
<a href=http://tadalafi.sbs>buy cialis uk</a> That same year, white police officers and firefighters used dogs and water hoses on black demonstrators marching for equal rights

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz