Субота, 18.05.2024, 23:15
Вітаю Вас Гість | RSS

Ігнатпільський ліцей Овруцької міської ради

Меню сайту
Міні-чат
Наше опитування
Оцініть дизайн сайту:
Всього відповідей: 56
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


14:37
Всесвітній день вишива́нки

Вишиванка в культурі України займає особливе місце. Здавна вважалося, що сорочка, вишита кольоровими нитками та прикрашена візерунками, приносила успіх та служила оберегом для господині чи господаря. Цей національний одяг носять чоловіки, жінки та діти. В наш час вишиванка вийшла з повсякденної форми одягу, проте її надягають на свята або визначні дати. Вишиванка - це не лише краса, єдність, сила, оберіг, наш генетичний код, безцінний спадок від минулих поколінь. Вишиванка - це й символ нескореності, підтримки, свободи та солідарності.

Всесвітній день вишиванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня (будній день). Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, школи чи садочка.

Одягнімо, друже, вишиванки —
Наш чарівний український стрій.
Не для когось, не для забаганки,
А для себе, вірний друже мій.
Одягнімо вишиванки, друже,
Як одвічний предків талісман.
Хай не буде серед нас байдужих
І один в нас буде отаман.
Одягнімо в свята і неділі,
В будень, за потреби, одягнім
І відчуєм — вороги безсилі
Зруйнувати український дім.
Одягнімо вишиванки, друже,
Хай побачить українців світ —
Молодих, відважних, дужих,
У єднанні на сто тисяч літ.
Василь Дерій

На знак єдності і любові до українського 18 травня 2017 року більшість учнів Ігнатпільської ЗОШ вдягли вишиванки. Рідна школа замайоріла різнобарвними візерунками української вишивки. Хтось радів своїм новим вишитим обновкам, хтось вдягнув улюблену вишиванку. Але всі були єдині у думці, що таке свято об’єднує і вчителів, і  учнів різних класів. Після 2-го уроку всі бажаючі взяли участь у флешмобі та сфотографувалися у дворі школи. Це створило таку хвилю емоцій, що наступного року, мабуть, нас чекає вже не хвиля,  а справжнє цунамі вишиванок за участю всіх учнів школи! Відзначення Всесвітнього дня вишиванки  продемонструвало, що вихованці та вчителі школи відчувають себе справжніми українцями та налаштовані на збереження культури, звичаїв й традицій свого народу.

АВТОР СТАТТІ:  ЗВР КАЗМИРИК М.В.

Переглядів: 681 | Додав: Windows-xp | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Ольга Котвицька  
0
Молодці!!!

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Травень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Copyright MyCorp © 2024
Конструктор сайтів - uCoz